Света гора Атонска

Как да посетите Света Гора?

 

Съгласно Устава на Монашеската република (и Конституцията на Република Гърция) Света Гора могат да посещават само мъже.

Преди посещението си (препоръчваме месец по-рано) трябва да изпратите в Бюрото за поклонници в Солун факс с фотокопие на личната си карта или на задграничния си паспорт на номер: 0030 2310 222424 (първата група цифри са код на Гърция, следващата група – код на Солун; имейл: piligrimsbureau@c-lab.gr).

На листа с фотокопието трябва да добавите: общо означение на професията си (напр.: учител, инженер, лекар, студент, пенсионер) на английски или гръцки, както и името на манастира/манастирите, който/които искате да посетите, времето, в което искате да пребивавате, и от къде искате да вземете разрешителното си (най-удобно е това да е Урануполи). Разрешението се дава само за 4 дена, но е желателно престоят в един манастир да не надвишава повече от 24 часа.

Един или два дни след като сте изпратили факса, трябва да се обадите на тел.: 0030 2310 252575/ 252578 в Бюрото за поклонници през работно време (8:30 – 14:00 часа всеки ден от понеделник до петък, 10-12 часа в събота) и да попитате дали е получен факсът (възможни са проблеми с линиите). Поклонническото бюро в Солун се намира на ул. "Егнатия" (Егнатия Одос) 109.

Предварителната резервация за повечето манастири е задължителна. Това може да стане на следните факсове: списък.

Поклонниците могат да стигнат от Солун до Йерисо, до Неа Рода или до Урануполи с кола или с автобус. Автобус за тези градове се взема от автогара К.Т.Е.Л. Халкидики. Тази автогара е на практика извън града и до нея от гарата можете да стигнете с два автобуса - с номер 2, слизате на спирка "Вулгари", минавате от другата страна и от там хващате номер 36. Ще ви струва 1 €, тъй като билетът важи за две пътувания в рамките на 1 час (билети за градския транспорт продават на всички будки или в самия автобус). От К.Т.Е.Л. Македония, автогара в другия край на града можете да стигнете с автобус номер 45. Всъщност той минава и през центъра и може да го използвате вместо горните. С такси от гарата до автогара К.Т.Е.Л. Халкидики излиза около 15-20 €. Билетът за автобус от Солун до Урануполи струва ок 13 €, можете да си вземете за отиване и връщане с намаление. Разстоянието е 140 км. Тези градове са туристически, така че в тях има магазини, хотели и места за паркиране. В Света Гора не можете да влезете с кола. Единствените коли, които са разрешени там, са на манастирите и на работниците, които обслужват манастирските стопанства, при това няма път по сушата, единственият достъп е по море, с фериботи и лодки. Ето защо трябва да оставите колата си в града, от който ще тръгнете.

Преди да се качите на кораба, трябва да си вземете разрешението за престой ("диамонитрия") от канцеларията в Урануполи (намира се вдясно от пристанището, ако гледате към морето). Трябва да сте там поне един час преди тръгване (в 9:45 отплува фериботът). При получаването на "диамонитрията" трябва да покажете лична карта (паспорт) и да платите такса в размер на 25 € (за студенти 15 €).

На "диамонитрията" са написани всички лични данни, номер, датата и времето на престой.

От Йерисо можете да вземете морско такси и да слезете направо на пристанището на някой от манастирите, намиращи се на източната страна на полуострова. Но тези таксита са сравнително по-скъпи и не се движат редовно.

От Урануполи тръгват фериботи всеки ден и спират на пристанищата на манастирите: "Хилендар" (не официалното, а "Йованица"), "Зограф", "Констамонит", "Дохиар", "Ксенофонт", "Св. Пантелеймон" и Дафни. По-малки корабчета пътуват до "Григориу", "Дионисиу", "Св. Павел" и "Св. Анна", при добро време – чак до скита "Кавсокаливия", но те изискват прекачване на главното пристанище Дафни. Между манастирите в централната част има микробуси, подобни на маршрутки, можете да наемете и такси. В най-южната част няма пътища и там придвижването е само пеша или на мулета.

Билетът за кораба до "Зограф" струва 5.50 €, а до Дафни – 8 €. Престоят в манастирите (храна и спане) за тези 4 дена, които са разрешени, е безплатен. Важно е да знаете, че портите на манастирите се затварят при залез слънце и се отварят едва сутринта. Пушенето в повечето манастири е забранено.

Пътят от пристанището (арсаната) на Зограф до манастира е около половин час пеша.

Хубаво е да си носите джобно фенерче, защото често няма ток и може да се окаже, че трябва да стигнете за утреня в църквата при пълна тъмнина.

 

Още полезна информация: www.mountathosinfos.gr и http://www.hilandar.org

 

Важно е да знаете също:

 1. Посещението на Света Гора не е туристическо пътуване! Света Гора е място за поклонение и молитви! Избягвайте говоренето на висок глас, силната музика и всяко действие, което би пречило на молитвите и усамотението на другите.
 2. Към монасите се обръщайте с "отче" и избягвайте да ги занимавате с ненужни приказки и светски проблеми.
 3. Бъдете прилично облечени – дори и в горещо време трябва да сте с дълъг панталон, затворени обувки, ризи и блузи с дълъг ръкав.
 4. При влизане в манастир първо трябва да отидете в гостоприемницата (архондарик) и там да изчакате да ви настанят (ако ще спите там), след това да ви заведат в храма и да ви покажат светините.
 5. Тъй като основното придвижване из Света Гора е пеша, носете си удобни обувки, както и вода за пиене. Постарайте се също да сте с малко багаж – само най-необходимото.
 6. Навсякъде е забранено яденето на месо, но не се притеснявайте – макар и постна, кухнята на Света Гора е вкусна и едва ли ще останете гладни. Все пак имайте предвид, че храненето става по определен ред и е част от богослужението – в трапезариите е забранено говоренето, ставането – преди да е даден сигнал, разхождането.
 7. Утринните служби започват в 3 часа през нощта (в някои манастири от 2, лятото съответно в 3 и 4). Ако ви е трудно да ги посещавате толкова рано, отидете поне на литургията, която започва някъде към 5-6 часа. В 3 следобeд започват пък вечерните служби.
 8. Във всеки манастир има обществен телефон, работят с карти и международните разговори са сравнително евтини. На повечето места вече има обхват и за мобилни телефони. Но тъй като всички манастири са на агрегати за ток (повечето работят само през деня), може да се окаже проблем зареждането на батериите, затова не прекалявайте.
 9. Категорично е забранено къпането в морето, както и ловът и риболовът!
 10. Забранена е и употребата на алкохол, освен това, което ще ви предложат в архондарика или в трапезарията.
 11. Забранено е снимането с видеокамери. Снимането с фотоапарат е разрешено, но само отвън. Монаси можете да снимате само ако те самите са дали изрично съгласие за това.
 12. Както стана дума по-горе – спането и храната в манастирите са безплатни, но е добре, ако ще останете повече от 24 часа в една обител, да помогнете с работа – в кухнята, за чистене или каквото друго послушание ви дадат.

www.svetagora.org